Algemeen

Coronavirus: Q&A voor B&B-eigenaren

Bedandbreakfast.eu; Coronavirus: Q&A voor B&B-eigenaren

De wereld is in de ban van het coronavirus. Wat betekent het virus voor jou als B&B-eigenaar? Wij zetten de meest gestelde vragen en antwoorden voor je op een rij.

Actuele informatie

Voor de actuele stand van zaken rondom het coronavirus verwijzen wij je door naar de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid
en Milieu (RIVM) en de Rijksoverheid. In dit blogbericht vind je de meest voorkomende vragen en antwoorden met betrekking tot het coronavirus, die van toepassing zijn voor B&B-eigenaren in Nederland.

Moet ik het coronatoegangsbewijs (CTB) van mijn gasten controleren?

Voor enkel overnachtingen is het niet noodzakelijk om het CTB te controleren. Datzelfde geldt voor het serveren van het ontbijt op de gastenkamer, of bij het afhalen van een ontbijt. Let op: ontbijten je gasten in een restaurant dat bij je B&B is gevestigd? Dan is de check bij het restaurant wél verplicht, behalve op het terras. Eerder had de rijksoverheid aangegeven dat het CTB alleen verplicht was voor niet-logerende gasten die ontbijten in een restaurant. Hier zijn ze op terug gekomen.

Mag ik ontbijt serveren aan mijn gasten?

Ja dat mag. Het ontbijt wordt bij voorkeur genuttigd in het gastenverblijf, of bij mooi weer op het terras. Ook is het volgens de Nederlandse overheid weer toegestaan om te ontbijten in een gemeenschappelijke ruimte en zelfbediening / ontbijtbuffet is toegestaan. Sinds 25 september 2021 is de anderhalve-meter-regel vervallen, maar het dringende advies om onderling voldoende afstand te houden blijft wel gelden.

Wat doet de Rijksoverheid voor B&B’s die door de coronacrisis zijn getroffen?

De coronamaatregelen zijn voor een groot deel opgeheven en de economie draait weer. Daarom is per 1 oktober 2021 een deel van het steunpakket gestopt dat de Nederlandse economie 1,5 jaar heeft geholpen. Bekijk het complete overzicht van lopende financiële regelingen en regelingen die inmiddels zijn gesloten via de site van de Rijksoverheid.

Overzicht steun- en herstelpakket

Wat kan ik doen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen?

Als je een B&B runt, dan zijn de algemene richtlijnen van het RIVM uiteraard ook van toepassing. De belangrijkste adviezen van het RIVM zijn op dit moment:

 • Was vaak je handen;
 • Zorg voor goede hygiënemaatregelen (met extra aandacht voor de schoonmaak van je B&B).
 • Hoest en nies in je elleboog;
 • Geef elkaar de ruimte;
 • Klachten? Blijf thuis en laat je direct testen;
 • Zorg voor voldoende frisse lucht;
 • Werk thuis als het kan en op kantoor als het nodig is.

Hoe waarschijnlijk is de overdracht van het coronavirus via voedselconsumptie of contact met grondstoffen?

Volgens de huidige wetenschappelijke kennis is overdracht van de ziekteverwekker via voedsel naar de mens onwaarschijnlijk. Volgens het RIVM verspreidt het coronavirus zich via mensen en dieren, voornamelijk via nies- en hoestdruppeltjes. De kans dat je besmet raakt via oppervlakken zoals deurklinken is klein. Deze kans wordt kleiner als je vaak je handen wast.

Mag ik mijn annuleringsvoorwaarden aanpassen gedurende de periode van het coronavirus?

Voor bestaande boekingen mogen annuleringsvoorwaarden niet worden aangescherpt, versoepelen mag uiteraard wel. Voor toekomstige boekingen kun je zelf bepalen of je de annuleringsvoorwaarden aanpast.

Hoe ga ik om met een annuleringsverzoek van een gast, die vanwege het coronavirus niet naar mijn B&B wil reizen?

We adviseren om samen met de gast te zoeken naar alternatieve reisdata om elkaar zo tegemoet te komen. Daarnaast straalt het vertrouwen uit naar de gast om flexibel(er) om te gaan met eventuele annuleringskosten dan normaal. Als je er niet uitkomt met de gast, verwijs de gast dan door naar zijn/haar reis- en annuleringsverzekering. Je bent niet verplicht om een gast kosteloos te laten annuleren.

Mag ik reeds gemaakte reserveringen annuleren als eigenaar, als ik het niet prettig vind om gasten te ontvangen vanwege het coronavirus?

Werk je met reserveringsaanvragen? Dan ben je vrij om bestaande reserveringen te annuleren en bepaal je zelf de manier waarop je dit communiceert naar je gasten. We adviseren wel om hier één lijn in te trekken naar al je gasten, je gasten een alternatieve reisdatum aan te bieden en mee te denken in oplossingen.

Ik heb een vermelding op Bedandbreakfast.eu waarbij gasten direct kunnen reserveren. Kan ik deze wel annuleren?

De gezondheid van jou en je gast staan voorop. Als je geplande directe reserveringen op Bedandbreakfast.eu wilt annuleren vanwege het coronavirus, dan zullen wij de gebruikelijke 15% annuleringskosten niet rekenen. We verwachten dan wel dat je de beschikbaarheidskalender tot die tijd blokkeert.

Let op: Wanneer je onderscheid maakt tussen gasten, dan worden deze kosten wel doorberekend. Het is niet toegestaan om bijvoorbeeld te discrimineren op herkomst.

Je kunt reserveringen in direct overleg met de gast ook verplaatsen naar andere data, zonder de reservering te annuleren. Als je met de gast een nieuwe datum hebt afgesproken, laat dit dan aan ons weten via de onderstaande button. Wij verwerken de wijziging dan in jouw Eigenarenservice, zodat de processen zoals de uitbetaling of een gastenannulering blijven werken. Zorg er wel voor dat je in de tussentijd de nieuwe data direct blokkeert in de beschikbaarheidskalender.

We volgen ontwikkelingen op de voet en zullen de maatregelen indien nodig aanpassen in dit blogartikel.

Contact Bedandbreakfast.eu B.V.

Gaat de dienstverlening en bereikbaarheid van Bedandbreakfast.eu B.V. door zoals we van jullie gewend zijn?

We nemen de richtlijnen van het RIVM serieus en ons team werkt thuis. Dit is niet van invloed op onze bereikbaarheid en we zijn zoals gebruikelijk telefonisch en per mail bereikbaar op werkdagen tussen 09:00 en 17:00 uur. Hoewel we een promotiewebsite zijn en geen brancheorganisatie, proberen we je natuurlijk altijd te helpen waar we kunnen. Mochten we telefonisch in gesprek zijn, probeer het dan later nogmaals.

Deel dit artikel:

About the author

Josjah Thalen

Web editor at Bedandbreakfast.eu.

5 Comments

 • Vanwege het coronavirus hebben wij veel annuleringen. Wij gaan ondanks strenge voorwaarden er dit keer soepel mee om. Wij vragen onze gasten om een cadeaubon bij ons te kopen zodat ze hun reservering op een latere datum kunnen inhalen. De gasten vinden dit een mooi aanbod omdat ze toch graag een keer willen komen.

 • Beste,

  Op de site van het rijk staat onder het kopje coronamaatregelen voor het MBK, de volgende zin; Eis is wel dat het ondernemingen betreft met een fysieke inrichting buiten het eigen huis.
  Aangezien veel B&B’s gevestigd zijn in woningen lijkt dit helaas voor ons van toepassing. Weten jullie hier meer over?

 • Goedendag, ik lees op jullie website dat b&b’s niet naar een coronatoegangsbewijs moeten vragen omdat zij onder verblijfsrecreatie vallen en niet onder horeca. Echter lees ik op kvk.nl (en op rijksoverheid.nl iets soortgelijks): Er is geen coronatoegangsbewijs nodig bij:
  Verblijf in hotels, op campings en vakantieparken. Bij de eet- en drinkgelegenheden op deze plekken geldt het coronatoegangsbewijs wel.
  Ook hier worden b&b’s niet specifiek genoemd. Enerzijds is voor de hand liggend dat zij ook onder de logiesverstrekkers vallen, anderzijds zijn b&b’s kleinschaliger. Dus moet je nou bij gasten die ontbijten wel of niet om het bewijs vragen?

  • Hi Emily,

   Dat hangt ervan af. Als je gasten ontbijten in een restaurant dat bij je B&B is gevestigd, Dan is de check bij het restaurant wél verplicht, behalve op het terras. Maar bij veruit de meeste B&B’s is dit niet van toepassing. Eerder had de rijksoverheid aangegeven dat het CTB alleen verplicht was voor niet-logerende gasten die ontbijten in een restaurant. Hier zijn ze op terug gekomen.

Leave a Comment