B&B Tips

De grote voorjaarsschoonmaak: heb jij nog een gouden tip?

Voorjaarsschoonmaak

Heb jij een gouden tip voor het schoonmaken van je bed & breakfast?

Heb je ook de lentekriebels te pakken? Geen betere manier om het voorjaar in te luiden, dan door je bed & breakfast een grondige schoonmaakbeurt te geven. Met deze tips van Bedandbreakfast.eu wordt jouw B&B frisser dan ooit. Zet de ramen open, de radio aan, stroop je mouwen op en boenen maar.

Frisse lucht in huis
Ons belangrijkste advies: voorkom chaos en pak kamer voor kamer aan! Zet alle ramen en deuren open en laat het eens goed doorwaaien. Vloerkleden zijn echte stofnesten, naar buiten ermee dus en – heerlijk ouderwets – de mattenklopper erop. Het matras wordt weer fris door het te stofzuigen en een matrascleaner te gebruiken. Er zijn ook bedrijven die matrassen professioneel reinigen. Typ in Google maar eens ‘matrascleaner’ of ‘matrasreiniger’ in. De gordijnen kunnen in de wasmachine of naar de stomerij.

Meubels naar buiten
Heb je de smaak al te pakken? Schuif alle meubels aan de kant of zet ze zelfs buiten. Nu heb je alle ruimte om de kamerdeuren te soppen en de vloeren te schrobben of te lakken. Haal alle kasten leeg, maak ze van binnen schoon en vervang eventueel zelfs het kastpapier. Vergeet niet om beschadigingen op de muren te repareren en vlekken te verwijderen. Als het nodig is, geef de muren dan een nieuw behang of een lik verf.

Korte metten met kalk
Dit is hét moment om de koelkast te ontdooien en schoon te maken. Etensresten in de magnetron of oven verwijder je makkelijker door van tevoren een bakje water mee te laten koken. Ook de badkamer en het toilet krijgen een grondige poetsbeurt met een antikalkmiddel. Schimmel op de muren haal je eventueel weg met een borstel en verdund bleekwater. Handige tip: schuur fijne krasjes op glaswerk weg door er met tandpasta overheen te wrijven.

Finishing touch
Als je deze klus echt grondig aanpakt, ben je er wel een paar dagen zoet mee. Maar hoe groot is de voldoening als alles weer brandschoon en netjes is! Voor je gasten is het ook heerlijk, logeren in een echt frisse ruimte. Geef je B&B nog extra glans met een paar nieuwe accessoires: fleurige kussens, een nieuw dekbedovertrek, een potje met bloembollen… Laat nu de lente maar komen!

Ramen wassen aan twee kanten tegelijk
Tot slot nog een schoonmaaktip van Heleen Janssen van Bed & Breakfast Jansbeek in Arnhem. Met een magnetische raamwasser kun je van binnenuit de ramen lappen. Je plaatst één helft van de raamwasser aan de buitenkant op het raam en de andere helft aan de binnenkant. De twee helften blijven – dwars door het glas heen – bij elkaar dankzij twee krachtige magneten. Handig: als je nu de binnenkant van het raam wast, was je tegelijkertijd de buitenkant. Google maar eens: ‘magnetische raamwasser’.

Op zoek naar de slimste schoonmaaktip
Heb jij ook nog een gouden schoonmaaktip? Deel ‘m met andere B&B-eigenaren in onze LinkedIn-discussiegroep!

About the author

Janneke Scheepers

Leave a Comment