B&B Tips Promotie & Marketing

7 tips om te zorgen dat gasten terugkomen naar jouw B&B

bedandbreakfast.eu; 7 tips to make sure guests return to your B&B

Als B&B-eigenaar richt je je promotie-inspanningen waarschijnlijk vooral op nieuwe gasten. Een belangrijke groep potentiële gasten wordt vaak vergeten: de mensen die al in je B&B hebben overnacht. Met deze 7 tips maak je van hen je grootste fans zodat ze keer op keer naar je bed en breakfast terugkomen.

Tip 1: overtref de verwachtingen
Je gasten komen alleen terug naar je bed and breakfast als ze het er bijzonder naar hun zin hebben gehad. Aan jou dus de uitdaging om de verwachtingen te overtreffen.

Nu kun je natuurlijk foto’s op Bedandbreakfast.eu plaatsen die niet laten zien hoe groot of mooi je B&B werkelijk is. Je gasten zullen aangenaam verrast zijn zodra ze binnen stappen. Er is wel een nadeel: je loopt waarschijnlijk boekingen mis. Verras je gasten liever op een andere manier: met jouw prettige en betrokken gastheer-of vrouwschap, een uitgebreid ontbijt, service en kleine attenties.

Verrassing bij B&B

Verrassing! Bij Bed en Breakfast Il-Forn Accommodation in żebbuġ in Malta.

Tip 2: leer je gasten kennen en zorg dat zij jou leren kennen
Als je gasten het gevoel hebben dat ze jou kennen, en jullie hebben een fijn contact, dan zullen ze sneller opnieuw bij je B&B willen boeken. Omdat ze je de boeking gunnen, omdat het makkelijker praat nu ze je kennen, of gewoon omdat jouw bed & breakfast inmiddels een beetje voelt als thuiskomen.

Dat vraagt van jou als B&B-eigenaar wel persoonlijke betrokkenheid. Het belangrijkst is dat je oprecht interesse toont in je gasten. Vraag ze bij aankomst naar hun plannen, geef tips, nodig ze ’s avonds nog even uit voor een wijntje. Neem rustig de tijd voor een praatje en wees niet bang om jezelf te laten zien.

Als je gasten ernaar vragen, vertel ze dan over je jezelf en je drijfveren, waarom je de B&B begonnen bent. Laat je persoonlijkheid ook tot uiting komen in de inrichting van het bed & breakfast. Gasten waarderen het als je jouw unieke gezicht laat zien!

Tip 3: Laat je gasten weten dat je blij met ze bent!
Al vóór het verblijf van je gasten kun je bouwen aan de klantrelatie. Stuur bijvoorbeeld een kaartje een paar dagen voordat je gasten arriveren. Met daarop een mooie foto van je B&B en tips over activiteiten in de omgeving. Of schrijf gewoon dat je uitziet naar hun komst.

Vind je dat teveel moeite, dan kun je natuurlijk ook in de bevestigingsmail een persoonlijke boodschap toevoegen. Je B&B gaat op die manier leven bij je gasten, ze krijgen echt zin om naar je toe te komen. En ze leren je al kennen.

Zelfgemaakte marmelade

Tip: geef je gasten bij vertrek een persoonlijk presentje mee.

Tip 4: Geef een presentje mee als je gasten weggaan
Je gasten vertrekken en je hoopt dat ze thuis nog een paar keer met warmte zullen terugdenken aan jouw B&B. Tip: geef ze bij vertrek een persoonlijk presentje mee. Denk aan een doosje frambozen uit eigen tuin, een potje van die jam die ze zo lekker vonden bij het ontbijt, een bloembol of een relatiegeschenk met de naam van je bed en breakfast erop.

De check-out is bij uitstek het moment om dit presentje te geven, dat heeft te maken met de zogenoemde ‘peak end rule’. Als jij van het afscheid een leuk moment van maakt, houdt je gast een beter gevoel over aan je B&B.

Tip 5: Houd na het verblijf de banden warm
Je gasten hebben (hopelijk) een mooie review geschreven op Bedandbreakfast.eu, en dat was het dan? Nee hoor, want nu kun je aan de slag met je klantenbinding.

Stuur je gasten bijvoorbeeld een kaartje op hun verjaardag, met een leuke foto erbij. Op die manier kom je ook maanden na hun verblijf op een positieve manier onder de aandacht; je gasten zullen het attente gebaar leuk vinden en onthouden. Ook kun je ze af en toe mailen met een mooie aanbieding of laten weten dat er een bijzonder evenement op komst is je omgeving. Je houdt zo het contact met je gasten op een losse manier warm.

Tip 6: Laat van je horen via social media
Social media zijn hét middel om op natuurlijke wijze het contact met je gasten warm te houden. Je kunt op Facebook bijvoorbeeld allerlei gezellige foto’s van je bed and breakfast posten. Verzin het maar: het eerste ontbijtje buiten na de winter, de kat die een nestje kittens heeft, een kopje heerlijke koffie om de dag mee te beginnen, jouw B&B in de sneeuw…

Facebook-update

Voorbeeld van een Facebook-update door B&B Le Mas de Frayère in Le Rouret, Frankrijk.

Wees niet bang om persoonlijke berichtjes te posten, die worden juist het meest gewaardeerd! Af en toe kun je een promotie posten, zoals een aanbieding, maar laat dit zeker niet de hoofdmoot vormen op social media.

Je gasten zien op die manier elke keer opnieuw een leuk berichtje over jouw B&B voorbij komen, je blijft bij ze in het achterhoofd en ze leren je steeds beter kennen. Als het goed is, denken ze als eerste aan jouw B&B als ze weer eens in de buurt willen overnachten! Vergeet trouwens niet je gasten te vragen om je Facebook-pagina ‘liken’.

Verrassing bij bed & breakfast

Bed & Breakfast Lodge On The Lake and Wellness Spa in Wilderness, Zuid-Afrika.

Tip 7: Behandel je vaste gasten als VIP’s
Als klant voel je je graag gewaardeerd. Telecombedrijven en magazines weten dit en werken volop met kortingsacties speciaal voor trouwe abonnees. Jij kunt dit ook toepassen, op je eigen manier.

Stuur je gasten bijvoorbeeld een nieuwsbrief met persoonlijke aanhef, waarin je ze uitnodigt om nog eens je B&B te bezoeken. Stuur een kortingsbon speciaal voor gasten die al eens in je bed and breakfast zijn geweest. Of stel een arrangement voor met extraatjes, omdat ze je B&B al kennen. Ga op Facebook het gesprek met ze aan en stuur ze exclusieve nieuwtjes en kortingen.

Heb je een verbouwing of uitbreiding van je bed en breakfast afgerond? Dan zijn je vaste gasten de eersten die een uitnodiging krijgen om te komen overnachten in de nieuwe kamer. Je gasten zullen zich bijzonder en gewaardeerd voelen, enthousiast over je B&B vertellen én graag nog eens terugkomen.

About the author

Janneke Scheepers

Janneke Scheepers is web editor at Bed & Breakfast Europe. She writes blogs, articles and newsletters about all aspects of the B&B sector in Europe.

Leave a Comment