Bijzondere Bestemmingen

5 culinaire Wijnroutes in Europa

Ben je een liefhebber van wijn, lekker eten en reizen? Ontdek dan mooie wijnroutes zoals de mythische Route van de Elzaswijnen, waar je kennismaakt met tal van wijnhuizen, wijngaarden, proeverijen en kleinschalige B&B’s om te overnachten!

Bedandbreakfast.eu; 5 culinaire Wijnreizen en Wijnroutes in Europa

Wijnroutes in de Elzas

Hét land van de wijnroutes is natuurlijk Frankrijk, waarbij de wijnstreek Bordeaux misschien wel het meest bekend is. Toch leent de Elzas zich ook goed voor een trip door het wijnlandschap, vooral omdat de zogenaamde Route des Vins d’Alsace een stuk langer is. In totaal leg je zo’n 170 kilometer af en passeer je uitgestrekte wijngaarden, sprookjesachtige dorpen en gastronomische plekken om even bij te komen. Laat je heerlijk in de watten leggen bij de beste restaurants en gastvrije chambres d’hôtes die op de route liggen.

Wijngaarden in Oostenrijk

Misschien is Oostenrijk niet het eerste land waarbij je aan wijngaarden moet denken, laat je daarom verrassen tijdens een wijnreis langs het Neusiedlermeer. Start je reis in Eisenstadt, waar je in Vinothek Burgenland de grootste wijnselectie uit de regio aantreft. Trek daarna verder richting idyllische plaatsjes als Rust en Breitenbrunn. In Weiden am See kun je vervolgens een kijkje nemen achter de schermen van gerenommeerde wijnboeren. Het wijndorp Illmitz is met haar zoutmeren een mooie afsluiter voor de reis.

Route van Vernaccia di San Gimignano

Toscane kent vele wijnroutes voor wijnreizen, waarvan de Vernaccia di San Gimignano tot de mooiste behoort. Start in het sprookjesachtige San Gimignano, dat dankzij de historische torens ook wel bekendstaat als het Manhattan van de Middeleeuwen. De stad wordt omringd door glooiende heuvels en wijngaarden, waar de enige witte wijn van Toscane wordt geproduceerd. Langs de weg liggen goed aangegeven wijnkelders, waar je niet alleen wijn kunt proeven, maar ook olijfolie of saffraan.

B&B San Gimignano

Wijnvakantie Zuid-Limburg

Ook dichtbij huis kun je terecht voor een heerlijke wijnvakantie. Zuid-Limburg wint steeds meer aan populariteit als het aankomt op culinaire reizen. Volg bijvoorbeeld de Route des Vins Wahlwiller-Eys in de gemeente Gulpen-Wittem. Door de druifsymbolen langs de weg te volgen, ontdek je al wandelend de meest verbluffende uitzichten én maar liefst vijf wijngaarden. Uiteraard zijn er ook nog vele andere routes en plaatsen die de moeite waard zijn, waaronder de Wijngaardenwandeling Noorbeek en het schitterende Meerssen:

Wijnroute La Rioja

Als je met de auto, fiets of benenwagen de wijnroute La Rioja volgt, dan kun je optimaal kennismaken met het bekendste wijngebied van Spanje. Je vindt er meer dan 500 bodega’s, waarvan meer dan 80 wijnhuizen toegankelijk zijn voor het publiek. Typische wijndorpen als Briones en Laguardia zijn elk jaargetijde leuk om te bezoeken, al heeft wijnmaand oktober de voorkeur dankzij de druivenoogst en het kenmerkende rood-gele landschap. Ontdek de mooiste B&B’s nabij avantgardistische wijnmakerijen én gemoedelijke familiebedrijven:

Deel dit artikel:

Auteur

Josjah Thalen

Loves to collect memories at exquisite destinations. Passionate about traveling and visiting unique B&Bs: discover his best tips on this blog.

Reageer op dit artikel