Facebook-snelcursus deel 2: berichten en foto’s plaatsen

Bed & breakfast on Facebook
Post on Facebook

Heb je een Facebook-pagina gemaakt? Tijd om wat berichten op je tijdlijn te plaatsen.

In deel 1 van deze Facebook-snelcursus hebben we een pagina aangemaakt voor je bed & breakfast. Nu kun je berichten op je pagina gaan plaatsen, zoals updates, foto’s en video’s. Een berichtje op je pagina zetten is heel eenvoudig.

In dit artikel leiden we je door de basisfuncties van Facebook. Bovenaan je pagina zie je een invulvak met een tekst zoals: “Wat ben je aan het doen?”

Creating a facebook page for your B&B

Hier kun je een tekst in typen, zoals: ‘Bed & Breakfast Valkenhof nu ook op Facebook!’

Bed and breakfast on Facebook

Klik op ‘Bericht toevoegen’ (Post) en je eerste status-update is een feit. Je berichtje staat nu bovenaan je ‘tijdlijn’. Deze tijdlijn is een reeks van berichten van je pagina, in chronologische volgorde weergegeven over twee kolommen.

Creating a Facebook page

Foto’s op je tijdlijn zetten
Zo’n simpele status-update is leuk, maar veel mooier wordt het als je er een foto bij plaatst:

  • Klik vlak boven het invulvak op ‘Foto/video’ en kies ‘Foto/video bijvoegen’.
Facebook bed & breakfast
  • Ga in je computer naar je map met foto’s en selecteer je foto. Klik op ‘Openen’ om de foto toe te voegen.
Bed & breakfast on Facebook
  • Controleer of de foto is toegevoegd (als het goed is, is de bestandsnaam van de foto nu zichtbaar naast de knop ‘Bestand kiezen’. Controleer ook of de tekst die je in het invulvak hebt geschreven, naar tevredenheid is.
Creating Facebook page
  • Klik op ‘Plaatsen’. Je foto met eventuele tekst verschijnt nu direct op je tijdlijn.

Bed & breakfast on facebook

Fotoalbum op Facebook
Op deze manier kun je steeds nieuwe berichten, foto’s en ook video’s plaatsen. Heb je een hele reeks foto’s, bijvoorbeeld van je gastenkamers, dan kun je een fotoalbum maken. Klik dan bij stap 1 op ‘Foto/video’ en vervolgens op ‘Fotoalbum maken’.

Links toevoegen
Even eenvoudig kun je op je tijdlijn links (URL) plaatsen naar bijvoorbeeld je presentatiepagina op Bedandbreakfast.eu of je eigen website.

  • Kopieer de URL die je wilt delen en plak deze in het invulvak op je Facebook-pagina. Wacht een paar seconden.
Bed and breakfast on Facebook
  • Je ziet nu een korte tekst met een foto of logo afkomstig van de website verschijnen. De tekst kun je aanpassen door erop te klikken. Als de website meerdere foto’s bevat, kun je een andere foto kiezen door bij ‘Kies een miniatuurweergave’ te klikken op de kleine pijltjes.
Create a Facebook page
  • Klik op ‘Bericht toevoegen’ en de link staat keurig op je tijdlijn.
Posting on your bed & breakfast page

Berichten verwijderen
Zeker in het begin kun je wel eens een fout maken met het toevoegen van foto’s en berichten. Misschien heb je een verkeerde link geplaatst of een opvallende typefout gemaakt. Je kunt berichten gelukkig altijd weer verwijderen van je pagina. Bij ieder bericht en iedere foto of video die je toevoegt, zie je als je er met je muis overheen gaat, rechtsboven twee icoontjes staan.

Bed & breakfast on Facebook

Klik op het potlood-icoontje en klik in het drop-downmenu op ‘Verwijderen’ of ‘Foto verwijderen’.

Delete Facebook page

Als je vervolgens je pagina ververst door op F5 te drukken op je toetsenbord, zul je zien dat het bericht is verwijderd.

Nieuwsoverzicht
Als je een nieuw berichtje plaatst, verschijnt dit direct in het Facebook-nieuwsoverzicht van de mensen die jouw pagina leuk vinden (je ‘fans’). Maar hoe zorg je er nu voor dat dit bericht een tijdlang bovenaan blijft staan en dat zoveel mogelijk mensen het te zien krijgen? Je leest het in het volgende deel van deze Facebook-snelcursus.

About the author

Janneke Scheepers

Leave a Comment